Dobrodošli na Arandjelovcani Forum - Arandjelovac
![]() |
Kao registrovan korisnik možete:
Ukoliko imate problema sa pristupom molimo vas obratite nam se na mail info@arandjelovcani.com |
| Guest Message © 2012 DevFuse | |
Gde kupujete računarske komponente?
Posted 14 June 2007 - 12:11 AM
Dalibor Pantelic, on Jun 13 2007, 09:49 AM, said:
Ja sam trazio u AR plocu sa 2 (p)ata kontrolera,za athlon x2 ili core2duo i nisam nasao bilo sta sto bi mi odgovaralo.Zato sam morao da kupim celu konfiguraciju u Beogradu,zbog cega uopste nisam srecan jer ako nesto crkne u garantnom roku mora da se nosi u BG komponenta,a usteda oko 30 evra(po mojoj racunici) zbog nesto nizih cena nije uopste adekvatna cimanju oko nosenja komponenti u BG zbog garancije.
Bio sam u 4-5 radnji u AR i ljudi koji rade tamo su nekako nezainteresovani cim im neko trazi nesto sto nije mainstream-znam da nove ploce uglavnom imaju 1 (p) ata kontroler,ali ploca sa 2 takva kontrolera nije nikakva egzotika vec ima dovoljno takvih modela narocito za amd
Posted 14 June 2007 - 07:38 AM
Pozdrav
Posted 14 June 2007 - 08:03 AM
Dalibor Pantelic, on Jun 14 2007, 08:38 AM, said:
Pozdrav
ANDjELCIC MAMIN i TATIN!
Ne laze i nikog nije zeznuo stvarno za primer!
Prevaranti STIDITE SE!!!!!
Edited by milos, 14 June 2007 - 08:04 AM.
Posted 14 June 2007 - 08:49 AM
Dalibor Pantelic, on Jun 14 2007, 08:38 AM, said:
Pozdrav
ÃzÅ’im neko uputi neku kritiku AR-prodavcima racunara uvek se na naÃz‘e neko ko se prepozna(rade).To nije uopste slucajno da se bas on cvelja na svaki pomen neke negativne osobine AR-trgovaca racunara.
Posted 14 June 2007 - 09:44 AM
dusan p, on Jun 14 2007, 09:49 AM, said:
E ajde malo citaj sta pise u temi pa se onda ukljuci, a ne samo se ukljucis i hvatas za Rada.
Posted 14 June 2007 - 12:34 PM
milos, on Jun 14 2007, 09:03 AM, said:
Ne laze i nikog nije zeznuo stvarno za primer!
Prevaranti STIDITE SE!!!!!
Ne znam sta ti samo ovo znaci. Ali sta god ti znacilo bas me briga uopste me ne dotice. Mamin i tatin strasno, covece ja sam ozenjen covek.
Covece kakvih ljudi ima.
Posted 09 July 2007 - 03:16 PM
milosm, on Jul 9 2007, 11:56 AM, said:
Ja sam u proteklih 2-3 godine uzeo 2 kompletne konfiguracije u Beogradu i nijednu komponentu nisam nosio na zamenu u garantnom roku niti posle isteka garancije.TakoÃz‘e sam u meÃz‘uvremenu uzimao hard diskove ,ram i jos neke komponente.Jednostavno nista se nije kvarilo.
Pre toga sam kupovao u AR,i crkli su ploca,procesor(2 puta),768 mb ram-a,hdd od 80 gb,graficka(4 puta),monitor 17 inca CRT,od tih pokvarenih komponenti mogao bih da sastavim solidnu konfiguraciju.
Komponente su bile kupljene u 4 AR-radnje,prvo cela konfiguracija kod prve firme a onda krpljenje i zamena komponenti kod 3 radnje.
AR-trgovcima je trebalo 1.5-2 meseca za zamenu komponente,a jednom sam na zamenu graficke cekao puna 3 meseca i te godine od ukupno 12 meseci racunar je bio nefunkcionalan 7-8 meseci koliko je proslo da se zamene pokvarene komponente koje su crkavale skoro svakih 2 meseca.
Od svih kupljenih komponenti u AR,jedino se nije kvario flopi drajv i dvd rw,sve ostalo je crkavalo kao od sale.
Onda sam digao ruke od ovih nasih nadritrgovaca racunara i presao da kupujem u BG,i od tada sam se odmorio od silnih nosenja racunara i komponenti na zamenu i popravku.
Imas niz argumenata zasto je BG bolji od AR za kupovinu:
1.Nizi kurs evra-ovde 85-86 dinara u BG 81-82 dinara.Samo zbog ove razlike u kursu ovde ti je skuplje za nekih 7-8%.
2.Neke AR-firme daju garanciju od samo godinu dana za Core2duo,hard diskove,ploce iako je u BG garancija za te iste komponente 3 godine.
3.U AR neke radnje posebno naplacuju ugradnju komponenti i sastavljanje konfiguracije,u BG je uobicajeno da to ulazi u cenu komponenti.
4.Generalno nize cene,za nekih 10-15%,za osnovne komponente,jos dodaj 7-8% zbog razlike u kursu evra,i eto ti 20-22% nize cene.
5.daleko veci izbor komponenti
6.Niza cena manjih i dodatnih komponenti,tastatura,miseva,usb memorija.Ovde u AR je redovna pojava da pokusavaju da uvale tastaturu ili neku slicnu komponentu
od 300 dinara za 600-700 dinara.Za ove "male" komponente,cene su vece u AR i preko 100%.
7.Daleko kulturniji odnos bg-trgovaca koji se nece preganjati oko svvake beznacajne sitnice sa musterijom.Ovde nase lokalne sicardzije ima da se beskonacno preganjaju sa musterijom oko 2 evra.
8.Paprene cene tzv."gotovih" konfiguracija,ovde u AR,konfiguracija sa Sempronom 3000,256 mb ram-a,integrisanom grafikom,hdd od 80 gb,bez monitora u proseku kosta oko 23 000-24 000 dinara,preko 300 evra bez PDV-a.
Ja bih to nazvao prevarom i kraÃz‘om,za razliku od "kraduckanja" na pojedinacnim komponentama.
Edited by dusan p, 09 July 2007 - 03:26 PM.
Posted 09 July 2007 - 03:46 PM
maza06, on Jul 9 2007, 11:05 AM, said:
Nekoliko sitnih sicardzija koji su odlucili da se bave preprodajom racunara u AranÃz‘elovcu,nisu "ceo svet".To su likovi koji nisu mogli da naÃz‘u uhlebljenje u nekom drugom poslu,sto zbog nedostatka obrazovanja,sto zbog nedostatka sposobnosti,pa im je preprodaja racunara idealna prilika za lov u mutnom.Racunari su sastavljeni od niza pojedinacnih komponenti,a musterije su uglavnom neupucene sta je "ispod haube",pa eto idealne prilike za prevaru.
Zato u centru grada imamo vise trgovina za preprodaju racunara(lovaca u mutnom koji cekaju na neupucenu musteriju da je prevare) nego prehrambenih prodavnica.
Jedan prosecan AranÃz‘elovcanin,koji prvi put kupuje racunar,ne moze znati da gotova konfiguracija sa Sempronom 3000,256 mb ram-a,integrisanom grafikom i hdd od 80 gb ne vredi 23 000-24 000 dinara nego najvise 140-150 evra,znaci 11 000-12 000 dinara.
TakoÃz‘e prosecan nas sugraÃz‘anin ne moze znati da ti njihove "brendirane" vec sklopljene konfiguracije kao "brendovi" ne vrede nista.
Da bi mogao da prodas gotovu vec sklopljenu konfiguraciju po znatno visoj ceni nego sto vrede pojedinacne "zute" komponente iz Kine ili Malezije,to mora biti neki
svetski brend(na primer HP),a ne brend "Ãz†acin potok" ili "ÃzÂikino brdo".
Posted 09 July 2007 - 04:35 PM
Posted 09 July 2007 - 04:38 PM
Prvi PC koji sam imao je bila masincina na 16MHz i hardom od 50 Gb
Pa vidite od kad se bavim ovim dugmicima .. . .
I moram vam priznate da me je sunce obasjalo kad se otvorila prva "radnja za kompujtere" u arandjelovcu!
Sad vas gledam kako sudite ljudima sto pokusavaju da zarade neki dinar!
Sta? U cemu je problem?
KOmponenta koju je neko uvezao ne moze da bude razlicitog kvaliteta ako je kupite u BGu KGu ili ARu
Ta razlika u ceni je njihova zarada. . . zato sto moraju da odu do BGa ili da plate postekspres, da plate struju u lokalu .. . . vodu telefon bla bla bla, a brate i nije neka razlika.
Necu nikog da pominjem po imenu (nije kulturno, a ni zgodno) ali kod svakog sam kupio bar po neku sitnicu. . . . I ni sa jednim nisam imao problema . . . .ako nemaju nesto sto mi treba, sacekam dan dva i to je to!
Evo skoro mi je riknuo neki printer u firmi .. . . covek mi je dao svoj da se sluzim dok moj ne sredi! ili jos gore .. .22.15 meni rikne ruter, a imao sam nesto da zavrsim do ujutru . . . zovem coveka na mob "BRATE FRKA POMAGAJ BLA BLA .. " covek otvori radnju da mi sta mi treba, ja sutra prekosutra platim i milina .. . . IZVINITE ALI TO SE KOD MENE ZOVE DOBRO POSLOVANJE!
Najvise sam pizdeo nekad kad mi crkne neka glupost tipa mrezne karte ili switcha i ja ne mogu da radim nego trcim za beograd da bih kupio . . . A tamo kad stignem sacekaju me idijoti koji misle da su bogom dati i sole mi pamet oko istih komponenti tako da mi dodje da im j*** sve po spisku
I sta ocekujete . . . Da neko na lageru u Arandjelovcu ima 2.000.000 evra ? Da bi vi imali svaku glupost odma' . . . .
Pa sigurno nece imati celu ponudu Netiksa za mreze ili pakoma sa nekim tamo SAS hardovima ili serverima . . .
Edited by BoleQ, 09 July 2007 - 04:41 PM.
Posted 09 July 2007 - 04:49 PM

Current setup:
Yaesu FT-450AT with 100W
Ant: Hy Gain TH6DXX
Windom Multi-Band
Delta-Loop 20m
DC:Laffayete PS-300V 30A
Chopy Electronic Keyer
Posted 09 July 2007 - 06:06 PM
BoleQ, on Jul 9 2007, 05:38 PM, said:
Ako jedna roba prolazi kroz vise faza preprodaje onda joj je cena visa,jer se vise subjekata ugraÃz‘uje u konacnu cenu.Sustina je da AR-radnje samo preprodaju robu beogradskih firmi,i uzimaju 10-15% procenata na ime toga sto odu u Bg i potrpaju neke komponente u torbu.Pa onda jos 7-8% na ime razlike u kursu evra.To je nekih 20-23% ,to je ogromna trgovacka marza to nigde nema u svetu.To je samo za pojedinacne komponente.
Za vec sklopljene konfiguracije i "sitne" komponente(tastature,usb memorije,misevi) cena je 100% ili vise uvecana.
BoleQ, on Jul 9 2007, 05:38 PM, said:
Ovo je stvarno smesno.Da nisi i ti slucajno trgovac racunarima kao i vecina ovde na forumu?
Svako ko je iole upucen u racunare bezi glavom bez obzira od AR-trgovaca.AR-trgovcima su "ciljna
grupa" iskljucivo apsolutni laici kojima mogu da uvale neku vec sklopljenu konfiguraciju s klase za 24000-25 000 dinara koja realno vredi upola manje.Tu im je najveca zarada i to im je osnov "dobrog poslovanja",mada je rec o obicnoj prevari a nabavka procesora,ploca ili grafickih karti im je sporedna stvar i oko toga nece da se mnogo cimaju,niti imaju nekakvu ponudu takvih komponenti.U gradu je izuzetno tesko naci neke mainstream athlone x2,neke vrlo poznate modele grafickih kartica,a ponuda ploca je najblaze receno bedna,jer nece da se cimaju oko toga,vise vole da sede u radnji i cekaju nekog naivnog sugraÃz‘anina da mu uvale Sempron 3000 sa integrisanom grafikom i 256 mb ram-a za 300-320 evra.
Svako koga znam a vec ima racunar i neka elementarna znanja,kod AR-trgovaca ide samo kad mora,za mis ili tastaturu,a za nesto ozbiljnije mora da se ide u BG.
Tuzno ali istinito.
Posted 09 July 2007 - 06:12 PM
milosm, on Jul 9 2007, 05:49 PM, said:
"Nasi" ljudi su i ovde i u Beogradu,ovo je ipak jedna drzava.
Nije rec o bilo kakvoj "ljubomori" vec o cinjenicama.
Na primer,zasto je kurs evra i do 7-8% visi kod AR-radnji nego u Beogradu?
Da ne postoji posebno monetarno i devizno trziste po raznim aranÃz‘elovackim potocima?
Da li su oni (pre)prodavci racunarske opreme ili neki brokeri na beogradskoj berzi?
Kanibal, on Jul 9 2007, 05:35 PM, said:
Ne znam kakve veze ima pisanje o AR-radnjama i njihovim prevarama sa pucanjem foruma.
Tada je bio aktuelan hard od 160 gb koji je u AR kostao 100 evra a u BG 54 evra,a sada su aktuelne neke druge njihove prevare .
Edited by dusan p, 09 July 2007 - 06:19 PM.
Posted 09 July 2007 - 06:27 PM
Posle svake kie mora doi sunce...Ne volim kad nastupi jesen.
Spoljasnje okolnosti zavise od unutrasnjih osecanja
The Independent Republic of Kosova
Posted 09 July 2007 - 06:39 PM
Aca, on Jul 9 2007, 07:29 PM, said:
Moze.ocekujem broj na PM.
Hans, on Jul 9 2007, 07:27 PM, said:
Sa klincadijom se ne upustam u rasprave,iz principa
Edited by dusan p, 09 July 2007 - 06:42 PM.
Posted 09 July 2007 - 10:16 PM
dusan p, on Jul 9 2007, 07:06 PM, said:
80% ljudi, kako kazes "naivni" dodju u radnju i kazu "ja ocu pentijum 4 sa tankim ekranom za 300e" i ti mu to prodas. Cim pocnes da pominjes "mainstream" athlone", "kuad kore intele" misle da ih zajebavas. Ti ako se razumes udjes i pitas "koliko kosta to i to?" oni ti kazu "Toliko i toliko", ako ti odgovara "OK, Narucite" u protivnom "Fala lepo, dovidjenja". I kako moze neko da te zajebe?
Ima prodavaca koji rokaju 20-30% vecu cenu za komponente ali isto toliko ima i onih normalnih, a mogu da ti navedem vise primera gde su ljudi kupili jeftinije komponente u ar nego bilo gde u bg-u.
Ja sam bio u skoro svakoj prodavnici racunarskih komponenti u ar, udjem, pogledam neku obicnu stvar koliko kosta (HDD, DVD, RAM) i ako vidim da je cena nagruvana, nikad me vise nece videti tu... Garantujem da ima bar 3 radnje u ar koje daju normalne cene, i kojima ja rado ostavljam svoje pare i svima ih preporucujem...
dusan p, on Jul 9 2007, 07:06 PM, said:
Ja vec 15ak godina radim sa racunarima (i mislim da imam "neka elementarna znanja") a opet kupujem komponente u ar:
Neko moje misljenje zasto je bolje kupovati komponente u ar:
* Prodavci ce uvek da ti pomognu kad ti je hitno (sacekaju koji dan za pare);
* Stedim pare za put do bg-a;
* Stedim procardano vreme na tom putu;
* Stedim zivce koje pogubim u onoj ludnici;
* Sve to opet (po nekad i 2 puta) kad se nesto crkne pa treba da reklamiras.
* ...
Zasto nije bolje kupovati komponente u ar:
* Nesto skuplje komponente (u zavisnosti koliko je ko spreman da zrtvuje za gore navedene stavke);
* 3-5 dana sporije reklamacije (sedis kuci i cekas umesto da ides 2 puta u bg);
* Nemas kako bolje da provedes dan nego da (bacis pare, smaras se u kolima ceo dan, izgubis zivce...).
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account