Jump to content

Dobrodošli na Arandjelovcani Forum - Arandjelovac

Dobrodošli na Arandjelovcani Forum - Arandjelovac, kao i većina online zajednica morate se registrovati kako bi ste pristupiti svim blagodetima sajta. Registracija je jednostavna i zahteva samo osnovne podatke. Možete se registrovati preko linka Register ili se ulogovati ukoliko već imate nalog Sign In.

Kao registrovan korisnik možete:

• Pokretati nove teme i odgovarati na postojeće
  • Se pretplatiti na teme i dobijati automatska obaveštenja na email
  • Dodati događaje u kalendar dešavanja
  • Napraviti vaš profil i upoznati nove ljude
  • Prilagoditi sajt vašim potrebama

Ukoliko imate problema sa pristupom molimo vas obratite nam se na mail info@arandjelovcani.com
Guest Message © 2012 DevFuse

Ogledalce...

• You cannot reply to this topic
19 replies to this topic

#1 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 13 September 2008 - 11:19 AM

...Ovde mozemo stavljati ideje,ostavljati komentare,i pitati jedna drugu... :)

Med, voce, povrce, glina, koje uvek mozete da imate u svojoj kuci, samo su deo prirodnog bogatstva kojim su se ulepsavale i lepotice iz antickog doba.

Sve sto vam je potrebno za dobar i negovan izgled imate u svojoj kuci. Dakle, ne morate da gubite dragoceno vreme na odlazak kod kozmeticara ili da trosite novac kojeg ionako nikad dovoljno. Uostalom, kad se bolje razmisli, gotovo svi savremeni preparati sadrze prirodne sastojke: kafu protiv celulita, etericna ulja iz biljaka za aromaterapiju...

Uz malo truda, usput, dok se bavite kucnim poslovima, od voca i povrca mozete da napravite masku za lice i tonik, a od secera i limuna odlicnu smesu za depilaciju.

Jos su anticke zene trljale kozu tamjanom, strugale je peskom, ukrasavale oci ugljenom, mazale telo uljem irisa, negovale kozu glinom i ispijale napitke od đumbira i cimeta... Recepti biljnih preparata za dugovecnu lepotu prenosili su se s kolena na koleno, a Kleopatra i njene savrseno nasminkane oci danas su ideal lepote.

Rimljanke su natapale kosu uljem ljubicice i kupale se u magarecem mleku s medom kako bi im koza bila glatka i meka. Same su smisljale i pravile pudere od alabastera, soli i meda, mesale prah drobljenog malahita, depilirale se mesavinom prirodnih smola i meda, drobile lisce, korenje, grancice i cvetove raznih biljaka kako bi iz njih izvukle sto zamamniji miris, spremale cvetne vodice od ljiljana i perunike, ne bi li im koza bila sto meksa.

Navike i obicaji su se od tada promenili, ali su mnogi od ovih sastojaka i danas vazan deo kozmetickih preparata.

Gotovo je sigurno da u kuci imate med, jaja, caj, a mozda i glinu...

U kozmetici, ona se primenjuje u obliku maske za lice, a moze se kupiti u biljnim apotekama. Egipcanke su njome ublazavale fleke na kozi. Osim blagotvornog dejstva (ovaj sediment se stvara erozijom granita) oduvek je na glasu i po regenerativnim svojstvima.

Glina cini cuda od glave do stopala! Sampon s glinom kosi daje volumen i regulise izlucivanje sebuma; sapun uklanja necistoce, mrtve celije i mitisere; kupka s glinom opusta telo, a maska za lice skuplja pore. U sastavu paste za zube - glina je lek za desni zahvaljujuci antiseptickom i protivupalnom delovanju.
Bundeva, kako kaze narodna medicina, deluje dobro spolja, bas kao i iznutra. U poslednje vreme se u mnogim kozmetickim proizvodima namenjenim nezi problematicne koze sklone aknama i mitiserima, koriste aktivni sastojci iz bundeve. Delotvornu masku mozete lako da napravite od bundeve koju ste propasirali. Pripremljeni pire stavite na lice i drzite desetak minuta, a zatim isperite vodom. Takva maska ce ocistiti i suziti pore, a kozu ce nahraniti vitaminima i mineralima.

Krema protiv bora

Postoje mnogi preparati koje lako mozete sami da napravite. Jedan od njih je i krema protiv bora za svakodnevnu negu lica sa biljnim uljima avokada i semena kajsije, koja obiluje vitaminima A, Be, De, E i lecitinom. Hrani umornu i suvu kozu, stiti je od sunca, vetra i zagađenja i sprecava stvaranje fleka.

Potreban materijal:
50 ml ulja semena kajsije,
50 ml ulja avokada,
kasika lanolina,
dve kasike narendanog pcelinjeg voska,
100 ml destilovane vode ili ruzine vodice,
pola kasike meda,
pola kasike boraksa,
30 kapi etericnog ulja neroli.

Na pari rastopite pcelinji vosak, lanolin i ulja semena kajsije i avokada i mesajte dok smesa ne postane homogena. Ne dozvolite da prokljuca! U posebnom sudu zagrejte destilovanu vodu, med i boraks, pa sve dobro izmesajte. Kada se obe smese prohlade, drugu smesu sipajte u blender i miksujte na srednjoj brzini. Lagano dolivajte smesu s voskom i uljima u blender i nastavite da mutite sve dok smesa ne postane kremasta. Na kraju dodajte esencijalno ulje nerolija i posle pet sekundi iskljucite blender. Dobijenu kremu sipajte u sterilne staklene posude i cuvajte ih u frizideru do tri meseca. Kremu uzimajte iskljucivo drvenom ili plasticnom spatulom, nikako prstima!

Jaja i pivo za sjajnu kosu

Zumance sadrzi mnogo lecitina koji kosi daje sjaj i olaksava rascesljavanje. Od njega ovu jednostavnu masku za kosu mozete da napravite i sami.

Potrebni sastojci:
2 zumanceta,
50 ml piva.

Dva zumanceta i pivo dobro izmesajte i dobijenu smesu nanesite na vlaznu kosu. Glavu umotajte folijom i peskirom i pustite da deluje 30 minuta. Isperite kosu.

Ja sam pocela sa prirodnom(iz kuhinje) kozmetikom...vi mozete da nastavite sada..
..."Izdrzala sam juce...moci cu,dakle izdrzati i danas. Ne zelim razmisljati o onome sto bi se moglo dogoditi sutra"..

Don Huan
"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledaju�i, gledaju�i bez daha."

Visit My Website

#2 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 13 September 2008 - 11:21 AM

Filkom - Prirodna Kozmetika Beograd - Zemun
kontakt@prirodnakozmetika.com
www.prirodnakozmetika.com

telefoni: 011/307-6936
fax: 011/307-6936
..."Izdrzala sam juce...moci cu,dakle izdrzati i danas. Ne zelim razmisljati o onome sto bi se moglo dogoditi sutra"..

Don Huan
"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledaju�i, gledaju�i bez daha."

Visit My Website

#3 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 15 September 2008 - 07:20 PM

Sta je lepota?

Kaze se da je lepota u oku posmatraca, i to je savrseno tacno. Kada gledate leptira, na primer, mozete videti prelepe boje na njegovim krilima - a mozete ga videti i kao obicnu letecu gusenicu. Međutim, ova izreka o lepoti se suvise retko primenjuje kada se pogledamo u ogledalo.

Tada cesto primecujemo samo mane. Bubuljica - kao da nece proci kroz koji dan. Bore oko ociju - kao da uzalud nose naziv "smejalice". Obrve nam se cine predebelim ili pretankim, zavisno od toga sta je u trendu. Kosa, neupadljiva (ovde ne govorimo o masnoj kosi, jer je to vec pitanje nehigijene, a ne estetike). Visina, prevelika ili premala (negde se bas sitne zene smatraju najlepsim, a negde one visoke).

A onda, recimo, odete u neku drugu zemlju, tamo gde je vas izgled neuobicajen. U nekim zemljama smatrace vase razlike od njih samih ruznim. U nekim drugim, upravo ono sto vas je u sopstvenoj sredini cinilo neupadljivim bice, zbog razlicitosti, predmet fascinacije i divljenja. Vas izgled se nije promenio - samo vas posmatraju neke druge oci. Dakle, lepota zaista jeste u oku posmatraca.

Racionalno, znamo da se standardi lepote svaki cas menjaju; znamo i da milijarde zena ne izgledaju kao manekenke, izgled fotomodela ima mali broj zena - da li to znaci da su one milijarde jednostavno rugobe? Racionalno znamo da nisu, ali tesko je u to poverovati. Da bismo dostigli zamisljeni ideal koji se svaki cas menja, pristajemo i na raznorazne preparate i tretmane za koje znamo da nisu bas najzdraviji, i na nosenje neudobne obuce koja nam moze doneti zdravstvene probleme, cak i na hirurgiju. Pristajemo na ideju da je biti nekoliko centimetara visi, jos vitkiji, drugacijih crta lica i drugacije figure vredno bolova i zdravstvenih tegoba. A tek retko se setimo da lepota nije u tome.

Lepota je ono sto muz vidi kad pogleda zenu s kojom je vec 30 godina i koju i dalje voli, kao i ono sto ta zena vidi kad pogleda voljenog muza. Lepota je ono sto vidite u osobama koje su vam drage (nisu manekenke ili nisu sve manekenke, zar ne?). Lepota je u detetu koje se smeje dok ga tata nosi. Lepota je i u onome sto vama drage osobe vide u vama.

Lepota je u oku posmatraca. Svaki put kada pomislite da niste lepe, setite se te izreke i posmatrajte svet oko sebe, trazite lepe prizore, lepe ljude, lepa bica, lepe detalje. A onda pogledajte u ogledalo - verujte, ima je i tamo.

Don Huan

Visit My Website

#4 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 24 September 2008 - 07:02 PM

4 trika za super fotke
Predstavljamo vam 4 jednostavna ali efikasna trika uz koje cete na fotografijama izgledati mnogo lepse. Ipak, pre nego pocnete sa citanjem, budite svesni da vasa ocekivanja treba da budu realna. Vas cilj zapravo treba da bude fotografija na kojoj ce se lepo videti da se osecate dobro i opusteno u sopstvenoj kozi.

Ukoliko ocekujete da vas ovi saveti na fotografija pretvore u Anđelinu Dzoli ili Dzordza Klunija, razocaranje vam ne gine. Dakle, hajde da vidimo sta se po tom pitanju ipak moze uraditi.

Teorije o nastanku celulita

Trik #1: Vezbajte svoj najlepsi osmeh

Kako biste na buducim fotografijama izgledali bolje, za pocetak pregledajte stare fotografije koje imate i pronađite onu na kojoj se sebi najvise dopadate. Kako na njoj izgleda vase lice? Da li je to osmeh ili sanjarski pogled u nebo?

Nije bitno, upamtite kako na njoj izgledaju vase usne, oci i obrazi i pokusajte da taj izraz ponovite ispred ogledala.

Trik #2: Sklonite se sa direktnog svetla

Direktno osvetljenje, narocito sunce, primorace vas da krivite lice, zmirkate ili cak zmurite na slici. Obzirom da cete maksimalno truditi da uopste uspete da gledate u kameru, verovatno cete zaboraviti da se nasmejete pa ce rezultirajuca fotografija biti prava propast.

Zato izbegavajte sunce i jako svetlo, odnosno nađite mesto za fotografisanje gde ono nece sijati direktno u vas. Ako bas ne mozete da ga izbegnete, savijte glavu na stranu ili stavite naocare. Na taj nacin vase oci nece biti u prvom planu na fotografiji, ali ce makar vas osmeh biti zavodljiviji.

Trik #3: Ne gledajte direktno u objektiv

Za prirodno fotogenicne ljude, kamere i fotoaparati su pravi dar sa neba, jer im prikrivaju mane,a isticu najbolje osobine. Svi ostali treba da savladaju sledecu umetnost: kako da kamerom manipulisu da bi izgledali izrazito fotogenicno.

Neki gledaju blago ka gore kada poziraju, dok su ostali jednostavno shvatili koji deo njihovog tela je najfotogenicniji. Lice i telo nisu savrseno simetricni i zbog toga je vazno da otkrijete koji deo vas najbolje izgleda na fotografijama. Mozda na jednoj strani glave imate nesto vise kose nego na drugoj ili vas nos izgleda manji i lepsi kada se posmatra iz desnog profila. Vazno je da nikada ne gledate direktno u aparat.

Ako ne mozete sami da procenite koji profil vam je bolji, za savet pitajte prijatelja ili fotografa.

Trik #4: Trepnite sekund pre okidanja

Kada otkrijete izraz lica koji vas cini najlepsim, pomerite se sa direktnog svetla i u kameru pogledate samo krajickom oka, setite se i poslednjeg trika.

Malcice pre nego kamera sevne trepnite. Pomocu ovog trika, osiguracete se od ruznog treptanja na fotografiji, a vas pogled ce biti bistriji i lepsi.

...Ja prosto uzivam sto sam sama na ovoj temi... :rolleyes:

Don Huan

Visit My Website

#5 Comi

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,500 posts

Posted 25 September 2008 - 03:35 PM

Sad jos neko treba da uci da pozira...qq.... :D I da vezba osmeh..... :D
...

#6 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 16 February 2009 - 10:28 AM

Detoksikacija organizma

Posted Image

Detoksikacija podrazumeva oslobađanje celija od viska beancevina, vode, kiselina i otrova. Posle praznika i unosenja velike kolicine masne i kaloricne hrane, kao i alkohola potrebno je da sprovedete prociscavajucu kuru kako bi se organizam oslobodio toksina i stetnih materija. Izbacite zamrznutu i konzervisanu hranu, masne namirnice, przenu hranu, suhomesnate proizvode, hranu koja sadrzi aditive, vestacke boje, velike kolicine soli i beli secer. Jedite sveze voce i povrce. salate zacinite maslinovim uljem i sokom limuna, jedite corbe i supe od povrca, pjte sokove od sveze isceđenog voca, zeleni caj i povecajte unos vode u organizam. Jedite ribu i zivinsko meso obareno sa malo soli. Deset najboljih cistaca vaseg organizma su : sargarepa. grejpfrut, brokoli, grasak i soja, caj ( zeleni, kamilica, zalfija i kopriva) . Detoksikacijom cete poboljsati zdravlje i opste stanje organizma, pojacati imunitet a osobito lepo izgledace vasa koza, kosa i nokti.

Don Huan

Visit My Website

#7 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 16 February 2009 - 10:32 AM

Kreatin

Kreatin povecava volumen misicnih celija tako sto sto sa sobom u celije povlaci i vodu.
Logika bi bila, vise kreatina ,vise vode u misicnim celijama.
Moja preporuka je, da se prilikom uzimanja kreatina, uzima neki WHEY protein koji ce se zajedno sa vodom ubacivati u misicne celije.Protein je ipak gradivna materija i one se cvrsto vezuje za misic,
dok je volumen zasnovan zadrzavanjem vode,uslovljen necim sto tu vodu zadrzava,u ovom slucaju kreatin.
Tako zasnovnan koncept ,kreatin,voda protein sigurno se povecati velicinu,
jacinu, cvrstinu i napumanost misicnog vlakna.
Sto je na nama naravno i cilj,dugotrajne povecanje misicne mase sa prepraratom
koji se uzima odredjeni vremenski period.

Kako poceti sa uzimanjem.
Prvo se isplanira sve.Sta se zeli i sta ocekuje.Raspita se koje su firme najbolje,
posto pojedine stavljaju jos neke primese pored kreatina.
U sustini taj preparat ne bude cist i ne dovodi to pravog efekta.Ne moze da naskodi.
Kada se isplanira se kolicina za odredjenu telesnu tezinu i duzinu uzimanja.

Samo uzimanje se vrsi na vise nacina ,svi u sustini donose neke rezultate.

Sistem sa punjenjem 7-10 dana:

Kolicinu koju najmanje treba da uzimanje je odnos 0,3g kreatina po 1 kg telesne tezine.Ta doza se deli na vise manjih doza po 5 grama,moze se rastvarati u mlakoj vodi ili soku,najbolje bi bilo da se uzima na prazan stomak(2 sata posle obroka i pre sledeceg obroka,kada se ustane i pred spavanje,PWM-u).
U ostalim danima koji su isplanirani za uzimanje kreatina uzima se 5-10 grama uglavnom u PWM-u,
ako nema njega podeli se u vise dnevnih doza po 5 gr.
Kolicina vode koja treba da se unosi je iznad normanih dnevnih potreba i krece se od 4 pa do to cak i 10 litara dnevno.

Sistem sa konstantnom dozom:

Ovo se kreira individualno i krece se od 10-30 gr dnevno, takodje se uglavnom koristi samo u sklopu PWM-a,ako nema njega onda se ta doza podeli na vise dnevnih doza od po 5 gr.

Za sada nije pronadjena ozbiljnija studija koja ukazuje na stetnost kreatina,
osim ako nije u pitanju neka alergija, ili neispravnost samog preparata.
Naravno samo koriscenje, kreatina, zahteva pojacan unos vode,zato ce rezultat biti i manji ako se izostavi veliki unos vode u organizmu.Istina na taj nacin se obezbedjuje i izbacivanje viska kreatina iz bubrega,kroz mokracu
i tako olaksava svim organima da normalnije rade.

Period uzimanja i period odmora od kreatina je individualna stvar i kreira se prema
potrebama pojedinca.Trebalo bi da odmor traje koliko je trajalo i koriscenje kreatina,sto ne znaci da ne moze da taj odmor bude i kraci.

Samo nesto da dodam..nije pozeljno uzimanje duze od 2-3 meseca,zbok opterecivanja bubrega.Posle toga pauza je dovoljna od mesec dana da bi moglo da se nastavi...

Don Huan

Visit My Website

#8 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 16 February 2009 - 10:40 AM

Da ruke budu neznije

Neznost i belina ruku moze se sacuvati na vrlo jednostavan i ekonomican nacin bez upotrebe ikakvih krema. Kada pravite pire od krompira namazite njime malo ruke, i ostavite tako nekoliko minuta, a zatim operite ruke vrucom vodom, a posle hladnom vodom. Na kraju istrljajte ih sokom od limuna. Limun ce ukloniti sve neprijatne mirise, a ruke ce dobiti zeljenu neznost i mekocu.

Don Huan

Visit My Website

#9 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 16 February 2009 - 08:41 PM

Vezbe za lepu guzu

Pogledajte ovaj klip,ovo je neverovatno...

KLIK :D

Don Huan

Visit My Website

#10 dunja

Član

• Members
  • PipPip
  • 32 posts

Posted 18 February 2009 - 10:02 PM

Moj savet je da ce vam, i finansijki i estetki (a o vasem zdravlju i izgledu vase koze i tela) najisplativije i najsigurnije biti da posetite dobrog kometicara (po mogucstvu i kozmetologa) sa dobrom preporukom Verujte mi, da steta koju mozete sami sebi da nanesete u kucnoj varijanti, moze biti ogromna, a ponekad, cak, i nepopravljiva.

A sve ovo ne pricam bezveze, vec iz svog (prilicno) velikog iskusva tj. visegodisnjeg rada kao kozmeticarke.
Nadam se da nikog nisam uvredila, zaista komentar je apsolutno dobronameran.

#11 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 18 February 2009 - 10:11 PM

U pravu si,ali nemaju svi mogucnosti da posete kozmeticara..a postoji dosta stvari koje se mogu uraditi i kod kuce..nece biti na odmet ako se koriste prirodna sredstva za negu lica i tela,ili se urade vezbe za telo..
Apsolutno se slazem da osobe koje imaju problematicnu kozu lica,ne treba sami da lece akne,i bubuljice..

Don Huan

Visit My Website

#12 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 22 February 2009 - 07:07 PM

5 koraka do ravnog stomaka

Ankete pokazuju da cak dve tecine zena smatraju da je stomak najproblematicniji deo njihovog tela. L&Z predlaze jednostavnu dijetu, fizicke vezbe i promenu zivotnih navika koje ce spasti vas struk!

Ako za trenutak zanemarimo sujetu, promene u masnom tkivu oko struka i na stomaku od vitalnog su znacaja i za zdravlje. "Jabuke" (zene cije je telo u obliku ovog voca), koje su najvise sklone gomilanju sala na stomaku, izlozene su vecem riziku od dijebetesa, srcanih oboljenja, hipertenzije - cak i kancera dojke - nego zene "kruske", koje imaju izrazenije bokove i jace butine. Stavise, eksperti smatraju da oblik tela moze da bude jedan od najdominantnijih parametara za određivanje rizika od bolesti, narocito u kasnijim godinama zivota.

Sta utice na oblik tela?
Osnovni telesni tip (oblik) zapisan je u genima. Međutim, vazan je i nacin zivota. Ako poticete iz porodice u kojoj ima vise "jabuka", vece su sanse da ce se i vase telo formirati u obliku jabuke. No, cak i "kruske" mogu da postanu "jabuke" ako se previse ugoje. Osim toga, pusaci su skloniji sticanju viska sala na stomaku, bas kao i osobe koje preteruju sa konzumiranjem alkohola.
Stres takođe moze da uzrokuje nagomilavanje masnog tkiva na "pogresnim" mestima. Strucnjaci kazu da visok nivo kortizola (hormon koji se luci kada je organizam pod stresom) podstice apetit, zbog cega dolazi do nagomilavanja sala na stomaku. Americki istrazivaci otkrili su direktnu vezu između visokog nivoa stresa i abdominalnog sala. Čak i zene normalne telesne tezine, koje su podlozne stresu, imaju povisen nivo kortizola u organizmu i vise masnog tkiva u sredisnjem delu tela.

Istina o srednjim godinama
Nazalost, sto ste stariji sve je teze odrzavati vitkost, a narocito u oblasti stomaka. Čak i zene, cije je telo do ovih godina zivota bilo u obliku "kruske", postepeno se pretvaraju u "jabuke". To se desava najvise zahvaljujuci padu nivoa estrogena, oko menopauze, sto nagoni organizam da nagomilava masno tkivo oko struka.
Međutim, u igri su i neki drugi faktori. Tokom godina, misicna masa postepeno propada, a metabolizam se usporava za oko 5% po deceniji. Ova prirodna pojava ce, osim ako ne smanjite unos hrane, neminovno usloviti uvecanje telesne mase. Iako su određene izmene oblika tela neumitne, stvaranje "pojasa za spasavanje" definitivno mozete da izbegnete. Dobra vest je to sto se, na svaki izgubljeni kilogram telesne mase, struk suzava za jedan centimetar. Osim toga, salo sa stomaka brze se topi od sala sa butina i bokova - izvođenje fizickih vezbi redukuje abdominalno salo i suzava obim struka, cak i bez velike promene oblika tela.

1.KORAK
Odredite oblik svog tela
Izmerite obim struka u najsirem delu - između najnizeg dela grudnog kosa i najviseg dela kukova i pri tom nemojte da uvlacite misice. Sada izmerite obim kukova u njihovom najsirem delu: preko straznjice, pre nego kukova (kostiju). Podelite vrednost obima sruka sa vrednoscu obima kukova da biste dobili odnos struk-kukovi, Ukoliko je rezultat 0,8 ili veci, vi ste "kruska". Vrednost manja od 0,8 pokazuje da ste "jabuka". Za muskarce je opasna zona iznad 0,95.

2.KORAK
Krecite se i mrsavite
Bilo koja aerobna aktivnost - plivanje, setnja, dzoging, voznja bicikla, ples - koja ubrzava disanje i izaziva znojenje pomoci ce vam da sagorite masno tkivo i, kako pokazuju istrazivanja, uklonice proporcionalno vise sala sa stomaka nego sa bokova i butina. Stavise, eksperti tvrde da cete, sto vise aerobnih vezbi upraznjavate, izgubiti vise sala sa stomaka.

Najbolje vezbe za zatezanje stomaka
AVION
Ova vezba zateze celu stomacnu oblast - struk, postranicne i centralne stomacne misice.
* Lezite na leđa, rasirite ruke od tela i podignite noge u vazduh, tako da butine budu pod pravim uglom u odnosu na telo.
* Čvrsto se oduprite leđima o pod i spustite noge na stranu. Misici stomaka treba da budu zategnuti.
* Duboko udahnite i, dok izbacujete vazduh, podignite noge i prebacite ih na drugu stranu tela.
* Ponovite vezbu pet puta na svakoj strani tela.

TRBUSNJACI
Ova vezba aktivira sve stomacne misice. Ipak, ako imate problema sa vratom, strucnjaci ne preporucuju da je izvodite.
* Lezite na leđa, savijte noge u kolenima i primaknite stopala jedno drugom. Postavite ruke iza potiljka i neznatno spustite bradu prema telu (ni u jednom trenutku ne smete da istezete vrat). Laktovi treba da budu otvoreni i u nivou usiju.
* Udahnite, izbacite vazduh i lagano povucite misice karlicnog poda nagore. Uvucite misice donjeg dela stomaka.
* Sada uradite klasican trbusnjak (podignite gornji deo tela iz kukova i povucite ga prema kolenima). Misici stomaka treba da budu zategnuti sve vreme.
* Vratite se u lezeci polozaj. Udahnite, i dok ispustate vazduh, podignite se iz kukova i primaknite levo rame desnom kolenu. Ruke sve vreme treba da budu na potiljku.
* Ponovo se vratite u lezeci polozaj pa se, dok ispustate vazduh, podignite iz kukova i desnim ramenom dodirnite levo koleno.
* Ponovite vezbu sest puta sa svake strane.

Kontrola stomaka
Kada je rec o vezbama za stomacne misice, vazan je kvalitet a ne kvantitet. Eksperti za fitnes predlazu:
* Lezite na leđa, savijte noge u kolenima i postavite stopala na pod. Prekrstite ruke na grudnom kosu, tako da su prsti usmereni ka grudnoj kosti.
* Udahnite duboko i osetite kako se grudni kos siri. Zadrzite grudni kos u ovoj poziciji. Dok ispustate vazduh, zamislite da nosite korset, koji je cvrsto zavezan ispod rebara. Ova vezba aktivira unutrasnje poprecne misice stomaka, koji formiraju struk. Izvodite ove pokrete pre nego sto pocnete da radite bilo koje vezbe za stomak i imacete uzi i izrazeniji struk.
* Da biste zategli donji deo stomaka, morate aktivirati duboke transverzalne abdominalne misice. Spustite se na kolena i ruke ("na sve cetiri"), duboko udahnite i uvucite pupak - kao da zelite da ga "zalepite" za kicmu. Dok ispustate vazduh, lagano opustajte misice.
* Ponovite svaku vezbu od 12 do 16 puta.

3.KORAK
Hranom do ravnog stomaka
Nazalost, pojacano lucenje kortizola i nagomilavanje sala na stomaku nije uzrokovano iskljucivo stresom. Logicno, vazan faktor je i ishrana (sta i koliko jedete). Nivo kortizola u organizmu raste kada pada nivo secera u krvi, ili kada pijete napitke sa kofeinom i alkohol. Cilj ovog plana ishrane jeste da se izborite s ovim problemom.
Nemojte da drzite dijetu Drasticno smanjivanje kalorija moze da reprogramira telo na modus gladovanja, uspori metabolizam i podigne nivo stresa. Ako morate da oslabite, nastavite da jedete raznovrsne namirnice, ali smanjite porcije za jednu cetvrtinu.
Jedite manje, a cesce Tri glavna obroka i dve uzine - pre i posle podne - omogucice odrzavanje stabilnog nivoa secera i energije. Interval između obroka ne sme da bude duzi od tri sata.
Istrazivanja pokazuju da uzimanje obroka na svaka tri sata snizava nivo kortizola za 17% u periodu od dve nedelje.
Nikada ne izostavljajte dorucak Nivo secera uvek je najnizi odmah nakon buđenja. A preskakanje dorucka moze da uzrokuje jos drasticniji pad secera, zbog cega cete lakse posegnuti za slatkisima kao brzom, ali losem resenju.
Smanjite unos secera i prerađenih ugljenih hidrata Slatkisi, kao i visoko prerađene namirnice, izazivaju nagli porast secera u krvi, ali samo za kratko vreme. Kada nivo secera ponovo padne, organizam oslobađa adrenalin i kortizol da bi se stabilizovao nivo glukoze. Slozeni ugljeni hidrati, kao sto su integralne zitarice stabilizuju kolicinu secera u krvi.
Jedite proteine u okviru svakog obroka Organizmu je potrebno duze vreme za razgradnju slozenih molekula proteina, sto usporava i varenje - ukljucujuci vreme koje potrebno za preradu ugljenih hidrata.
Ne ignorisite esencijalne masti Ukoliko cesto drzite dijete, koje se baziraju na malom procentu masnoce, onda verovatno uzimate manje zasicenih masnih kiselina, ali i patite od nedostatka esencijalnih masnih kiselina, koje se nalaze u jezgrastom vocu, masnoj ribi i semenkama.
Smanjite unos kofeina Kofein stimulise oslobađanje kortizola, a isto vazi i za alkohol i zaslađane napitke. Ako mozete, izbacite ih iz ishrane.

4.KORAK
Preuzmite kontrolu nad stresom
Identifikujte izvore stresa Ako mozete da ih izbegnete, ucinite to. A ako ne mozete, prihvatite cinjenicu da morate da se suocavate sa stresom i pronađite nacin da smanjite njegov efekat.
Postavite granice Ucinite to na poslu, kod kuce i u odnosu sa prijateljima. Naucite da ih se striktno drzite, kao i da kazete "ne", kada to stvarno mislite.
Izbegavajte nepotrebne konflikte Neki sukobi u zivotu su naprosto neizbezni. Ipak, pre nego sto ukrstite koplja sa nekim i jurne vam krv u glavu, zapitajte se da li je to zaista vredno tolikog stresa i posledica po zdravlje.
Postavite sebe na prvo mesto - bar ponekad Mozda vam se cini da je lakse stalno biti u pokretu, ali "iskljucivanje" na samo petnaest minuta, zbog setnje, tople kupke ili slusanja omiljene muzike, pomoci ce vam da povratite fizicku i mentalnu energiju.
Donesite svesnu odluku o odmoru Ukljucite rekreaciju, jogu ili masazu u svoj svakodnevni program aktivnosti. Jednostavna relaksaciona tehnika, koja podrazumeva da sedite u potpunoj tisini i samoci, zatvorenih ociju i fokusirani na udisaje i izdisaje, pomoci ce vam da se za kratko vreme potpuno opustite.
Razmisljajte o stresu u perspektivi Razgovor sa bliskom osobom o teskoj situaciji, ili problemu koji vas muci, olaksace vam da je prebrodite i smanjice nivo stresa koji osecate.
Napravite listu radnih prioriteta Ako vas svakodnevne obaveze iscrpljuju, pokusajte da napravite listu zadataka prema njihovoj vaznosti. Zapocnite obavezama sa vrha liste, a ostatak, koji ne mozete da savladate u istom danu (ili kracem periodu) ostavite za kasnije. Stavise, na ovaj nacin sigurno cete otkriti da neke obaveze i nisu toliko vazne koliko su vam se cinile dok ste ih drzali u glavi.

5.KORAK
Pobedite nadutost
Izbacite iz ishrane namirnice koje stvaraju gasove U ovu kategoriju spadaju slatki kupus, pasulj, crni luk, praziluk i socivo, kao i vestacki zaslađivac sorbitol.
Izbegavajte masnu hanu i gazirana pica Namirnice sa viskim procentom masti dugo se vare, dok su gazirana pica puna gasova, te jedno i drugo stvara nadutost.
Samo bez zavakace gume! Zasto? Pa, zato sto cete se, dok zvacete, nagutati vazduha. Brzo ispijanje pica, konzumiranje napitaka kroz slamcicu, pricanje tokom jela ili uzimanje hrane u pokretu izazvace iste efekte.
Jedite sporo i dobro sazvacite svaki zalogaj Halapljivo gutanje nedovoljno sazvakane hrane primorava zeludac na prekovremeni rad u cilju pravilnog varenja. Stvaranje gasova i nadutost neminovne su posledice brzog uzimanja hrane.
Izborite se sa opstipacijom To cete najefikasnije uciniti ako pijete mnogo vode i konzumirate namirnice bogate biljnim vlaknima. Sve ono sto usporava rad debelog creva uzrokovace nadimanje.
Ublazite predmenstrualno nadimanje Hormonski disbalans uzrokuje zadrzavanje tecnosti u tkivima, a situaciju pogorsava konzumiranje određenih namirnica i medikamenata (ukljucujuci pilulu), kao i dugi periodi stajanja i mirovanja. Tokom PMS-a izbegavajte uzimanje slanih i prerađenih namirnica, redovno vezbajte i pijte mnogo vode, koja je prirodni diuretik.
Utvrdite uzroke nadimanja Mnoge zene primecuju da određena hrana, kao sto je, recimo, hleb, uzrokuje nadimanje. S obzirom na to da je cesto tesko utvrditi netoleranciju prema hrani, zabelezite u koje vreme osecate simptome, kao i ono sto jedete, da biste utvrdili uzrocno-posledicnu vezu, a onda izbacite problematicne namirnice iz ishrane.

"Prvi put u zivotu imam struk!"
Briga za zdravlje primorala je Gordanu da smrsa i stekne kondiciju. "Imala sam mnogo sala oko struka, a u porodici je bilo srcanih bolesnika", kaze Gordana (42). "Vec sam odlazila na rekreaciju jednom nedeljno, ali sam to intenzivirala i angazovala licnog trenera. Mozda je to bio luksuz, ali mi je pomoglo da se pomerim sa mrtve tacke. Osim kardio vezbi, radim i vezbe jacanja, kao i one za stomacne misice. Ne drzim dijetu, ali vodim racuna o tome sta jedem. Izbegavam prerađene namirnice, uzimam integralne zitarice, voce i povrca, malo masnoce i ugljenih hidrata." Za samo 18 meseci, Gordana je izgubila vise od sedam kilograma, redukovala masno tkivo za 17% i suzila obim struka sa 86 na 71 cm. "Prvi put u zivotu imam struk! Mislim da sam dokazala da nikada nije kasno da se ucini nesto korisno za sebe."

"Konacno ne izgledam kao da sam trudna"
Branka se oduvek borila sa izrazenim stomakom. "Nije to bila debljina, vec krajnje neprivlacan oblik. Zapravo, obim struka bio mi je veci od obima kukova!", kaze Branka (42). "Nakon sto sam rodila dvoje dece, ostale su jos ruznije i vece naslage na stomaku, mada sam vodila racuna o ishrani i redovno vezbala." Konacno, nakon posete nutricionisti, Branka je odlucila da pokusa novu metodu mrsavljenja. "Shvatila sam da sam pod velikim stresom, da cesto jedem u trku i pravim velike razmake između obroka. Kada mi je nutricionista ukazao na greske i predlozio mi nacin da to prevaziđem, sve se promenilo nabolje. Izbacila sam kafu, caj, secer i mleko, pocela sporije da jedem, obavezno sedim tokom obroka, a u plan ishrane ukljucila sam uzinu. Takođe, u svoj program vezbanja ukljucila sam vezbe jacanja i pilates." Rezultati su bili impresivni! Napokon ne izgledam kao trudnica! Iako sam za tri meseca izgubila samo kilogram tezine, obim struka se smanjio sa 99 cm na 88 cm i sada je konacno manji od obima kukova."

"Moj stomak je izgledao kao balon!"
Dubravka je jos od detinjstva patila od nadimanja stomaka. "Ne bih jos ni zavrsila rucak, a moj stomak je vec bio naduvan poput balona. Osim toga, znala sam da nakon toga obavezno slede ili grcevi u zelucu ili proliv", kaze Dubravka (37). Tek kada je jedan od brojih lekara, koje Dubravka godinama obilazila, posumnjao na kandidu, ona je pocela da dovodi u vezu hranu i simptome koje je osecala. "Najpre sam sama analizirala ishranu i povezala reakcije sa određenim tipom hrane. Potom sam, u razgovoru sa doktorom, zakljucila da treba da izbegavam psenicu i psenicne proizvode, mleko i mlecne proizvode, kao i secer. Prve cetiri nedelje na novom programu ishrane bile su teske, ali nakon toga moj stomak je splasnuo, a simptomi su se povukli. Od tada se odlicno osecam. Ponekada osetim silnu potrebu da pojedem beli hleb, ali kada se prisetim tegoba koje mi izaziva, ta zelja nestane."

Don Huan

Visit My Website

#13 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 22 February 2009 - 07:19 PM

Korisni recepti za maske,pilinge...

Maska od lubenice

Osvezava suvu kozu, hladi i smiruje nakon previse izlaganja suncu, izbeljuje pege i pigmentaciju.

Meso vece kriske lubenice sitno naseckajte i nanesite na cisto lice. Isperite nakon 15 minuta i nanesite hranjivu kremu.

--------------------------------------------------------------------------------

Kockice leda s limunom za dekolte

Redovnom masazom kockicama leda (sok 1 limuna pomesajte s 2,5 dl vode i zamrznite u kockice) koza grudi i dekoltea ce biti cvrsca. Lagano masirajte kozu nekoliko minuta.

--------------------------------------------------------------------------------

Piling od morske soli

Na mokro lice, mozete i na celo telo, nanesite nekoliko kasicica morske soli, a zatim pazljivo masirajte mokrom krpicom ili prstima. Posebnu paznju posvetite T-zoni i obrazima, a izbegavajte podrucje oko ociju. Nakon minut-dva, isperite hladnom vodom koja ce stisnuti pore.

Maska od grozđa

Brzi prirodni lifting za zaglađivanje borica i osvezavanje lica.

Četiri velike bobice grozđa prepolovite i uklonite kostice. Lagano istrljajte lice, vrat i dekolte. Neka stoji 5 do 10 minuta. Isperite hladnom vodom i osusite laganim tapkanjem peskirom. Potom nanesite hidratantnu kremu.

Maska

Pomesajte 2 kasike meda i 2 kasike mleka. Nanesite na lice i vrat. Ostavite 10 minuta. Isperite u mlakoj vodi.

Piling od meda

Pomesajte 1 kasiku meda, 2 kasike fino mlevenih badema (u mlinu za kafu) i 1/2 kasike soka od limuna. Blago trljajte po licu. Isperite mlakom vodom.

Tonik za lice

U mikseru umutite 1 kasiku meda i oguljenu jabuku. Nanesite na lice, ostavite 15 minuta. Isperite u hladnoj vodi.

Losion za kozu

Pomesajte 1 kasiku meda, 1 kasiku biljnog ulja i 1/4 kasicice soka od limuna. Utrljajte na ruke, laktove, pete i svuda gde je koza suva. Ostavite 10 minuta. Isperite vodom.

Ja sam birala one najlakse maske,i pilinge,koji se mogu uraditi kod kuce...

Don Huan

Visit My Website

#14 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 22 February 2009 - 07:23 PM

9 cinjenica o bubuljicama i kozmetici

Ako imas bubuljice, uopste ne smes koristiti sminku? Pa, i nije bas tako jer postoji kozmetika koja utice na pojacano pojavljivanje bubuljica, ali i ona koja nema tu negativnu pojavu.

Posted Image
1. Određena kozmetika za lice i telo te proizvodi za kosu mogu izazvati pojacanu pojavu bubuljica. Nekad su to bubuljice s crnom ili belom 'glavicom', a nekad su to prave bubuljice s cvoricem.

2. Bubuljice s cvoricem pojave se odmah dan ili dva nakon koriscenja određene kozmetike, dok se bubuljice s crnim vrhovima pojavljuju nakon duzeg perioda.

3. Ako imas akne, dobro je cesto menjati kozmetiku, posebno ako odmah uocis pogorsanje na kozi (znaci vise akni nego inace) nakon sto si koristila određenu kozmetiku. No moras znati da se cesto događa kako i 'stara' kozmetika, koju si do jucer koristila, moze odjednom uzrokovati pojacanu bubuljicavost.

4. Ako sada imas pristice ili si ih prije imala pa si sretna sto si ih se rijesila sva sminka koju koristis treba biti bez ulja! Dakle, i puder, i rumenilo, i sjajilo za oci i krema... sve! Danas postoji niz kozmetickih proizvoda namijenjenih bas mladenackoj, necistoj kozi koji ne zacepljuju pore.

5. Provjeri sa svojim dermatologom zelis li prijeci na novu kozmetiku, posebice ako imas ili si sklon/a pristicima. Naime, velika je vjerojatnost da lijecnik vec zna ima li određena kozmetika kao nuspojavu pristice, posebice jer na vecini kozmetickih proizvoda to ne pise.

6. U slucaju pristica, kozmeticke proizvode dobro je koristiti u manjim kolicinama, dakle stedljivo!

7. Kad skidas sminku, koristi mlaku vodu ili vrlo lagani sapun, nikako nemoj koristiti jaka sredstva ili grubo trljati kozu.

8. Vjerojatno na reklamama viđas kozmetiku koja 'sto posto' uklanja pristice. No nemoj se zacuditi da ti se, iako je masno platis, na kraju pristici jos i pogorsaju. Ako do ovoga dođe, odmah prestani s koristenjem te kozmetike jer svi smo razliciti, imamo razlicitu kozu i ono sto je dobro za jednu osobu, nije nuzno dobro i za sve ostale, odnosno i za tebe.

9. Neki kozmeticki proizvodi mogu ti previse isusiti kozu, uciniti da se ona peruta ili pak izazvati svrab. Dogodi li ti se ovo samo jednom, odmah prestani koristiti taj proizvod!

Ako imas akne, sva kozmetika treba biti bez ulja...

Don Huan

Visit My Website

#15 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 22 February 2009 - 07:25 PM

Ja cu se sada nadovezati na ovaj text..

1.Za svaku starosnu grupu i svaki tip koze postoje odredjene kolekcije proizvoda.Ako se u startu ne definise starosna grupa i tip koze prema T i G tackama na licu koja se nalaze na celu i obrazima (odredjeni proizvodjaci kozmetike imaju i tastere za ispitivanje tipa koze) i ne ustanovi se da li je koza suva,masna,zrela ili normalna sem bubuljica,svraba,alergije i ne adekvatnog negovanja koze svasta jos po nesto mozete da ugledate na svom licu.

2.Bez obzira da li neko ima akne ili ne,mleko,tonik,piling,maske,dnevne i nocne kreme posebno treba menjati minimalno na svakih 6 meseci kolilko otprilike mogu i da potraju standardna pakovanja tih kremica od 50 ml iz prostog razloga sto se koza zasiti od aditiva koje sadrze u sebi.

3.Pristici se ne javljaju zbog ulja u kozmetickim preparatima,vec odmah nakon koriscenja pogresnog recimo mleka ili tonika za ciscenje lica...

4.U slucaju pristica,znaci zamenite proizvode koje koristite za nove koji odgovaraju vasem tipu koze...

5.Kad skidate sminku NIKADA ne koristite mlaku vodu,jos gora varijanta koriscenje sapuna.
Za skidanje bilo kakve sminke,cak i one vodootporne postoje sredstva 3 u 1 koja na "suvo" skidaju sminku sa lica,a tek posle se citavo lice ispira hladnom vodom.
Takodje postoje gelovi za umivanje lica od semena grozdja,meda i sipka prema tri osnovna tipa koze:normalna,suva i masna..

Eto..:)

Don Huan

Visit My Website

#16 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 25 February 2009 - 10:50 AM

Vodite ljubav,i bicete lepsi

Posted Image

Podrucje seksualnosti je jos od davnina u centru paznje mnogih strucnjaka. Dosadasnja istrazivanja pokazala su da seks dokazano deluje kao antidepresiv, smanjuje stres, opusta i pozitivno utice na izgled koze. Pored toga, redovni seksualni odnosi smanjuju rizik od srcanog udara, jacaju misice, podsticu cirkulaciju, proizvode osecaj srece. I sad vi recite da vas boli glava!

Evo sta jos strucnjaci kazu o tome kako seks tacno deluje na nase telo:

Umanjuje stres i depresiju
Tokom seksa mozak oslobađa endorfin, hormon srece koji umanje stres i stvara osecaj euforije. Seks takođe ucvrscuje veze među partnerima, utice na samopouzdanje, pozitivno razmisljanje i optimizam. Jedna studija je potvrdila da sperma deluje kao antidepresiv. Naime, zene koje su imale seksualne odnose bez kondoma pokazivale su manje znakova depresije od onih koje su koristile zastitu. Zanimljivo je da seks na osecaj srece utoce vise od novca. Takođe je dokazano da ljudi koji imaju redovan seksualni zivot bolje spavaju.

Dobar je za srce
Tokom polnog odnosa, srce ubrzava ritam i od 70 otkucaja u minuti penje se cak do 150 otkucaja. Seks je izvanredan trening za srce. Naime, ako imate odnose tri puta nedeljno, smanjujete rizik od srcanog udara za 50 odsto. Za vreme seksa dublje se dise, tako da telo dobija vise korisnog kiseonika.

Ublazava bol
Neposredno pre vrhunca, nivo hormona oksitocina raste pet puta, sto dovodi do velikog oslobađanja endorfina. Oni umiruju bol, poput glavobolje, artritisa, migrena. Migrena se smanjuje jer se pritisak u glavi smanjuje tokom seksa. Takođe, tokom polnog odnosa povecava se i protok krvi u mozak koji nosi vecu kolicinu svezeg kiseonika i budi uspavane neurone.

Čisti kozu
Zensko telo za vreme seksa udvostrucava proizvodnju estrogena, koji podstice sintezu kolagena. Kao rezultat javlja se veci sjaj kose i meksa koza. Znojenje tokom seksa cisti pore, sto takođe kozu cini sjajnijom i smanjuje nastanak dermatitisa.

Za duzi zivot
Americki strucnjaci sa klinike Majo dosli su do zanimljivih rezultata. Naime, prema njihovim saznanjima, seks moze da produzi zivot od deset do cak 12 godina. Dokazano je i to da seksualno manje aktivni ljudi umiru ranije. Jos jedno istrazivanje potvrdilo je taj podatak. Naime, kod ljudi iste dobi i slicnog zdravstvenog stanja pokazalo se da oni koji su imali cesce orgazme imaju dvaput manju stopu smrtnosti od onih koji su orgazam doziveli svake prestupne godine. Ucestali orgazmi povezuju se s produzenjem zivotnog veka za tri do osam godina i sa smanjenjem stope smrtnosti od 50 odsto. Osim uzitka, redovan seks odagnace depresiju i uciniti vas lepsim.
Uravnotezava seksualne hormone
Tokom seksualne aktivnosti povecava se nivo estrogena i testosterona. Estrogen kod zena stiti srce, a dugorocno stiti i od Alchajmerove bolesti i osteoporoze.

Poboljsava imunitet
Vise seksualne aktivnosti znaci i manje prehlada, gripa i zaraza. Jedan do dva odnosa nedeljno povecace nivo antitela imunoglobulina A (koji jaca imunitet) za 30 odsto.

Čini vas atraktivnijim
Seksualna aktivnost podstice telo da jace luci feromone, hemikaliju koja privlaci suprotan pol. Osim toga, seks blagotvorno deluje na samopouzdanje, koje zatim doprinosi vasoj privlacnosti.

Don Huan

Visit My Website

#17 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 27 February 2009 - 06:32 PM

Pijte dosta vode dok rucate

Posted Image

Vecina porodica u Srbiji za Uskrs priprema veliki tradicionalni rucak uz kucanje jajima. Međutim, ukoliko ste se pridrzavali posta svih sedam nedelja, ovakav rucak bi mogao da bude koban za vas organizam. Ali i ako niste postili, treba da povedete racuna o tome koliko i sta jedete, jer se za ovu priliku sprema veoma visokokaloricna i masna hrana.
Kako da uzivate u dobroj trpezi a da ne narusite zdravlje, za Blic objasnjava dr Branka Mirkovic, nutricionista.

Vazna pravila
1. Jaja koja su prvi simbol Uskrsa pojedite jedno do dva sa rotkvicama ili mladim lukom, da biste ih lakse svarili.
2. Ostale priloge jedite pomalo.
3. Ne jedite s nogu i nemojte da stalno dodajete hranu u tanjir, jer necete imati osecaj koliko ste pojeli. Zato uzmite mali tanjir i to neka vam bude mera.
4. Danas su obroci mnogo veci nego ranije, cak i tanjiri, zato supu ili corbu sipajte samo jednom i to ne morate do ruba tanjira, jedna kutlaca je dovoljna. Obazrivo i sa dodacima tipa pavlake i milerama.
5. Pijte dosta vode u toku obroka, a naravno mozete da popijete i neko pice.
6. Jedite polako, male zalogaje i dobro ih sazvacite.
7. Jedite vise salate nego uobicajeno, tako cete manje jesti ostalu hranu.
8. Desert pojedite tri sata posle glavnog obroka.
Ovu su pravila za svecani rucak, ali evo kako bi trebalo da izgleda vas prolecni jelovnik koji ce vam vratiti energiju. Bitno je da ishrana treba da bude laka i jednostavna. Osnovno pravilo je da jedete sveze salate, sa laganim mesom ili ribom, sirom ili jogurtom. Kuvajte lagane supe ili corbe od povrca, jedite sveze voce.

Lagani dorucak
Za dorucak uzmite dvopek, dva komada, ili jedan tost i namazite niskomasnim sirom i ukrasite paradajzom ili nekim drugim povrcem. Druga kombinacija moze da bude nemasni jogurt i dvopek ili tost kada ste u zurbi. A ako imate vece napore ujutru, mozete da pojedete i jedno jaje. Dobar dorucak moze da bude i vocni jogurt, takođe nemasni, uz dodatak svezeg voca, ako imate pojacan napor, dodajte dve-tri supene kasike nezaslađenog muslija. Ako nemate problema sa tezinom, dan mozete da pocnete sa kasicicom pravog meda, kojim cete zasladiti neki biljni, zeleni ili crni caj.

Uzine
Voce - I ovde vazi pravilo o umerenosti. Voca bi trebalo pojesti za uzinu, onoliko koliko usitnjenog ili iseckanog voca stane u jednu saku. U voce nemojte da dodajete secer. Jedna do dve uzine dnevno su dovoljne.
Povrce - Moze da bude sastavni deo svakog obroka, a i uzina. Salata od svezeg povrca je izvanredna uzina. Iskoristite priliku i jedite mlado sveze povrce kao salatu ili lagano kratkotrajno termicki obrađeno. Sto se pripremanja tice, mozete da ga kuvate u vodi ili na pari, grilujete, dinstate ili naglo isprzite.

Vecera
Osnova vecere treba da bude salata ili povrce. Mozete praviti ukusne omlete sa mladim lukom ako vam ne smeta, paprikom ili nekim drugim povrcem, kao i pecurkama. Mozete praviti salate sa puno raznog povrca u kojoj dominira zelena salata, koja je odlicna za ciscenje jetre i ima vlakna koja su dobra za creva, sa dodacima drugog povrca po zelji, a onda dodajte po izboru jogurt i zacine, ili nemasni sir, tunjevinu na vodi ili u maslinovom ulju, jer onda ne morate da dodajete zacine. U salatu mozete da dodate i malo pecene piletine, govedine iz supe. Sto se zacina tice, u obzir dolaze suvi ili svezi zacini, nemasni jogurt, limun, senf. Izbegavajte jake pavlake, mileram ili sipajte samo jednu supenu kasiku, a majonez i kecap izbegavajte jer imaju veoma mnogo kalorija.

Čorbe sa jogurtom
Supe i corbe od povrca sa jogurtom ili bez njega mogu da budu izvanredan obrok. Kombinacije zavise od vase inspiracije, a uvek se mogu skuvati od onoga sto imate u frizideru. Iznenadicete se jer cete se osecati sito i necete imati osecaj tezine posle obroka. Razlog je jednostavan, supe su zdravi i niskokaloricni obroci. Mozete jesti i laganu pilecu supu sa dosta povrca i pileceg belog mesa. Piletinu isecite na kockice, prodinstajte na malo maslinovog ulja, kada pobeli, dodajte razno povrce iseceno na kockice, jos malo prodinstajte i nalijte vodom. Ne mora da bude previse gusto jer je gusta corba kompletan obrok, dodajte kocku supe i jos malo prokuvajte. Ako zelite, mozete da dodate nemasni jogurt i svezi persun.

Jedite junetinu
Lagana teletina, nemasna junetina, piletina ili curetina bez kozice. Nema potrebe za dugotrajnom termickom obradom, sto je cesto slucaj kod nas i dodajte samo malo masnoce. Termicku obradu odaberite sami po zelji, brzo i naglo pecenje, grilovanje, dinstanje na malo ulja sa vodom, barenje ili kuvanje na pari.

Don Huan

Visit My Website

#18 CeDiNiCa

Extra AR forumas/ica

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5,414 posts

Posted 07 March 2009 - 12:09 PM

Biber i celer za bolji seks

Posted Image

Afrodizijaci kao pomoc za jacanje seksualne moci

Ljudski rod je radi jacanja seksualne moci odvajkada koristio afrodizijake. Primera je bezbroj, a na listi se nalazi sve i svasta - od bibera i bosiljka, preko belih bubrega i ostriga, pa sve do paunovog jezika. Kod Srba su od pamtiveka na dobrom glasu med i orasi, koji dokazano rade posao.

Kama sutra predlaze ovnove ili jarceve testise kuvane u slatkom mleku, kao i vrapcja jaja i pirinac pomesane sa maslacem i medom. Julije Cezar je jeo testise divljeg vepra, paunov jezik, vulvu magarice, kozji sir, maslinovo ulje, morsku ribu i pio vino. Kazanova je voleo ostrige, a Puskin slatko od dunja.
Za najbolje domace afrodizijake vaze persun i celer, uz crni i beli luk i proju ili kacamak, a Milos Obrenovic je voleo bele bubrege od bivola ili vepra.
Danas medicina nudi i brojne medikamente koji resavaju ove probleme. Kako kaze dr Sava Bojovic iz klinike Plodnost, muske muke se lako lece.

- U davna vremena to je radila narodna medicina hranom, vinom i rakijom, koji u malim kolicinama opustaju. Danas je najveci uzrocnik tih problema stres, pa postoje i drugi brojni preparati na biljnoj osnovi koji pomazu - objasnjava dr Bojovic, koji s velikim uspehom resava ove probleme.
Nutricionista Mirjana Ljutic kaze za Alo! da su među najboljim afrodizijacima biber i celer.
- U Starom Rimu i u doba renesanse, biber se dodavao raznim napicima spravljenim od vina i trava, ali se preporucuje do izvesne granice jer u vecim kolicinama steti stomaku i bubrezima - objasnjava ona i dodaje da je i celer odlican afrodizijak.
- Maticnom mlecu se dugo pripisuju ova svojstva jer sadrzi elemente koji stimulativno deluju na polne zlezde. Polen sadrzi testosteron, epitestosteron i badrostenadion. Kod nas se odavno koristi i bosiljak, a ne treba zaboraviti i lesnike, koji obnavljaju spermu, kao i heljdu, koja pospesuje prokrvljenost tkiva, pomaze kod hipertenzije i nedostatka libida, a sadrzi i molibden, koji pomaze u sprecavanju impotencije - kaze nasa sagovornica.

Citat
Narodni recept za polnu moc

Uzmite 40 grama lisca bosiljka, po 30 grama timijana i lisca persuna i 20 grama lisca celera i dobro ih promesajte. Za jednu solju uzeti supenu kasiku ovog caja i dodati mu pola reznja sitno iseckanog belog luka. Sve preliti toplom vodom, dodati kasiku meda i ostaviti da odstoji pola sata u poklopljenoj solji.

Don Huan

Visit My Website

#19 Shopaholic

Queen of the picnik

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,710 posts
  • Interests:Ekonomija i moda....fotografija....

Posted 26 August 2009 - 01:55 PM

Osnove o parfemima

Sta je ono osnovno sto treba da se zna, kada su parfemi u pitanju? Čuvanje, rok trajanja, kako ih naneti i tome slicno otkrivamo u sledecim redovima.

Parfeme je najbolje drzati na jednom mestu, bio to Vas toaletni stocic ili unutar toaletne komode cesto premestanje uzrokuje brzem izvetravanju parfema, usled temperaturnih razlika i svetlosti. Iz istih razloga, poklopac treba da je uvek na bocici.

Ako zelite da se nota Vaseg omiljenog parfema duze oseti, isti nanesite na vlaznu kosu, ali ne preterujte sa kolicinom, jer alkohol iz parfema isusuje kosu. Idealno za vecernje prilike; tokom dana, parfem nanesite na zglobove ruku i laktova iza usiju nije preporucljivo, parfem se pomesa sa prirodnim mirisom tela i izgubi se karakteristicna nota.

Nanosenje parfema uvek bi trebalo biti pre oblacenja, na taj nacin izbegavaju se fleke koje, gotovo uvek, ostaju kada je u pitanju svetla i garderoba od svile. Ovo pravilo odnosi se i na nakit i satove.

Svaka od nas ima neki omiljeni parfem; u stanju smo da ga cuvamo jako dugo. Ipak, prosecan rok upotrebe parfema je nekih 8 do 10 meseci, preko toga, gube svoj miris i postaju vise uljani svakako vise nisu za upotrebu.

"S koliko godina postajes umoran, sam i star...kad nemas kad da budes mlad?"

#20 Heidi

Aktivni član

• Global Moderators
  • 262 posts
  • Interests:www.beogrid.net
    www.zenskisalon.com

Posted 01 February 2010 - 02:21 PM

Maska za kosu:

-Jedno žumance
-Limun, isceđen
-Maslinovo ulje, par kapi

Sve ovo sastaviti i promešati, premazarti po kosi, kosu obaviti folijom i ostaviti da stoji 30min.
Ovo uraditi pre pranja kose.

Odlična maska

Posle pranja kose, preporučujem ispiranje kose čajem od kamilice. :rolleyes:
"I am who I am...:), pola srpkinja pola kulturna...;)"

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users