Jump to content


Dobrodošli na Arandjelovcani Forum - Arandjelovac

Dobrodošli na Arandjelovcani Forum - Arandjelovac, kao i većina online zajednica morate se registrovati kako bi ste pristupiti svim blagodetima sajta. Registracija je jednostavna i zahteva samo osnovne podatke. Možete se registrovati preko linka Register ili se ulogovati ukoliko već imate nalog Sign In.

Kao registrovan korisnik možete:

 • Pokretati nove teme i odgovarati na postojeće
 • Se pretplatiti na teme i dobijati automatska obaveštenja na email
 • Dodati događaje u kalendar dešavanja
 • Napraviti vaš profil i upoznati nove ljude
 • Prilagoditi sajt vašim potrebama
Ukoliko imate problema sa pristupom molimo vas obratite nam se na mail info@arandjelovcani.com
Guest Message © 2017 DevFuse
- - - - -

Saznajte šta Krije Pandorina Kutija, A šta Sfingina Zagonetka


 • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 KRAJKA

KRAJKA

  Stalni posetilac

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 343 posts
 • Gender:Male
 • Location:Poznan
 • Interests:http://www.myspace.com/syrup1975

Posted 21 October 2008 - 08:29 PM

Saznajte sta krije Pandorina kutija, a sta Sfingina zagonetka
1. PROMETEJEVA VATRA Prometej je bio Titan i voleo je ljude. Zeleci da im olaksa zivot, ukrao je vatru s Olimpa. To se nije dopalo Zevsu pa je Prometeja okovao na planinu Kavkaz. Godinama je visio okovan, a svako jutro dolazio je orao da mu kljuca jetru, koja bi se preko noci obnovila. Strasnih muka oslobodio ga je Herakle.   2. PANDORINA KUTIJA
  Zevs je kaznio ljudski rod jer su ljudi, dobivsi vatru, postali mocni. Naredio je bogu Hefestu da od zemlje i vode nacini prekrasnu devojku koju su ostali bogovi obdarili svojim darovima (Pandora = svim darovima obdarena). Pandora je dobila i kutiju koju nije smela da otvori. Kad ju je Hermes doveo na zemlju, u nju se zaljubio Epimetej, Prometejev brat. Nije poslusao savet da se ne zeni Pandorom. Pandora je sama, iz radoznalosti ili na nagovor Epimeteja, podigla poklopac i iz kutije su izletela sva moguca zla, nevolje, muke, obesti i bolesti koje su se razletele po svetu. Pandora je brzo zatvorila kutiju, ali bilo je prekasno. Ipak, na dnu je ostala nada.

  3. JABUKA RAZDORA
  Na svadbu smrtnika Peleja i morske nimfe Tetide bili su pozvani svi bogovi i boginje osim Eride, boginje svađe. Ona je sama dosla na svadbu i pred Heru, Atenu i Afroditu bacila zlatnu jabuku s natpisom Najlepsoj! Boginje su se posvađale jer je svaka mislila da je bas ona zasluzuje.

  4. PARISOV SUD
  Boginje nisu mogle da se sloze kojoj ce pripasti zlatna jabuka pa su otisle kod Zevsa. On ih je poslao na planinu Idu iznad Troje gde je pastir Paris, ne znajuci jos da je sin trojanskog kralja Prijama, cuvao kraljeva stada. Paris je bio neodlucan, jer su sve tri bile prelepe. Svaka je ponudila Parisu nesto za nagradu ako bas njoj da zlatnu jabuku. Hera mu je ponudila vlast nad celom Azijom, Atena slavu i pobedu u svakom ratu, a Afrodita najlepsu zenu na svetu. Pastir je jabuku dodelio Afroditi.


  5. PENELOPINA VERNOST
  Penelopa se za Odiseja udala iz ljubavi a kad im se rodio sin Telemah, Odisej je morao u Trojanski rat. Rat je trajao deset godina, a jos deset godina Odisej je lutao morima dok se nije vratio na Itaku. Dvadeset godina Penelopa je verno cekala muza, a s vremenom su poceli da je opsedaju prosci. Penelopa je htela da dobije na vremenu pa je varala prosce. Izjavila je kako ce se udati za jednog od njih kad starom Odisejevom ocu Laertu isplete pogrebno ruho. Ona je nocu parala ono sto je po danu isprela, no prosci su to otkrili. Kad se Odisej vratio, pobio je sve prosce.


  6. SCILA I HARIBDA
  Bile su morske nemani koje su unistavale brodove. Scila (ona koja razdire) bila je opasna litica o koju su se razbijali brodovi. Imala je sest glava na dugackim vratovima i dvanaest kandzi kojima je hvatala mornare. Sa sicilijanske strane vrebala je Haribda (ona koja usisava), opasan vir koji su brodovi mogli izbeci samo dok je spavala, a triput na dan je uvlacila i izbacivala vodu.

  7. PESMA SIRENA
  Bile su cerke muze Terpsihore i sve su lepo pevale pa su i same Muze izazvale na dvoboj, koji su izgubile. Muze su ih kaznile tako sto su ih pretvorile u cudovista s pticjim telom i zenskim glavama. Zivele su na cvetnom ostrvu blizu Scile i Haribde i svojim glasom mamile mornare koje bi zadavile i pile im krv. Odoleo im je samo Odisej.

  8. SFINGINA ZAGONETKA
  Sfinga je neman sa zenskom glavom, lavljim telom i pticjim krilima. Zivela je na planini pokraj Tebe i putnicima postavljala zagonetku koju je saznala od Muza. Ko ujutro ide na cetiri noge, u podne na dve, a uvece na tri"? Sve ljude koji nisu znali odgovor Sfinga bi rastrgla. Zagonetku je resio Edip: To je covek", a Sfinga se bacila sa stene.

  9. EDIPOV KOMPLEKS
  Edip je u neznanju ubio svog oca tebanskoga kralja Laja. Resivsi Sfinginu zagonetku postao je tebanski kralj i, nista ne sluteci, ozenio se svojom majkom Jokastom s kojom je imao cetvoro dece. Kad je saznao istinu, oslepeo se kopcom sa haljine svoje majke i supruge posto se ona obesila.


  10. HIMERA
  Bila je Kerberova sestra. Kombinacija je lava, divlje koze i zmije sa zmajskom glavom. Imala je divovsku snagu i bljuvala je vatru. Ubio ju je strelom Belerofont, priblizivsi joj se na krilatom konju Pegazu kojeg je uhvatio na izvoru.
http://www.myspace.com/syrup1975
What does not kill me, makes me stronger.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users