Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonju Biserko zbog „osobitog doprinosa u borbi za ljudska i građanska prava hrvatske i ostalih nacionalnih manjina u Srbiji, kao i za izgradnju temelja za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije".
Orden „red kneza Trpimira sa ogrlicom i danicom"... Sonja Biserko kaže da je počastvovana ovim priznanjem
Uručivši joj Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Mesić je naglasio da je Biserko bila „među prvima koji su javno i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Miloševića". Sonja Biserko izjavila je da joj je „veoma značajno" odlikovanje koje je dobila od Stjepana Mesića.
- To je značajno odlikovanje za sve, pa i za mene. Posebno je važno da je dato za rad na manjinskim pravima u Srbiji i Hrvatskoj, a tu pre svega mislim na Srbe iz Hrvatske - rekla je Biserko Tanjugu.
Ona je dodala da joj je značajno i to što je odlikovanje dobila zajedno sa direktorom Jerusalimskog centra „Simon Vizental" Efraimom Zurofom i bivšim šefom Misije OEBS-a u Hrvatskoj Horheom Fuentesom, koji su, kako je ocenila, dali veliki doprinos u promovisanju demokratskih principa u Hrvatskoj, pre svega antifašizma.
- Značajno je da su tri osobe koje su doprinele promovisanju manjinskih prava i multietičnosti u Hrvatskoj i regionu dobile priznanje zajedno. Važno mi je i zbog toga što je organizacija na pitanju povratka Srba u Hrvatskoj radila 10 godina - kazala je Biserko.

(AG.)
izvor PRESS
Edited by Heidi, 02 February 2010 - 01:54 PM.

Sign In
Create Account